#Kreativarena, veien til kreativ næring

Tirsdag 15. november var statsråder, kulturaktører og kunstnere samlet til seminaret «Kreativ Arena – for vekst og utvikling innen kulturell og kreativ næring» arrangert av Kulturdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Norsk kulturråd og Innovasjon Norge. #Spent var fellesnevneren før seminaret startet. Virkemiddelapparatet, omstilling, kunstnerøkonomi, nasjonaløkonomi, rammebetingelser, kreativitet og kreativ næring var diskusjonen videre.

img_0195

Kulturminister Linda Hofstad Helleland påpeker at Kulturdepartementet skal kjempe for gode vilkår. Norge er nå inne i en tid som krever omstilling. Kreativ næring må dermed være bærekraftig og det må være en næring som oppnår penger i retur. Samtidig legger hun til at kunsten ikke skal være instrumentell. Situasjonen hun stusser over er hvorfor kunstnerens egenøkonomi ble svekket i samme periode som kulturbudsjettet økte? Hvorfor importerer Norge mer kunst og kultur, når våre naboland eksporterer mer enn de importerer? Dersom man skal lykkes må enkeltkunstnerens inntekt styrkes, den lokale struktur og støtteapparat må styrkes, og vi må ha en klar retning og klar satsning for å løfte kreativ næring, uttaler Kulturminister Helleland.

IMG_0197.jpg

Trine Skei Grande (V) la vekt på at i en tid som krever et grønt skifte, så er nøkkelen kreativitet. «Omstilling klarer vi med kreativitet» påpekte Grande. Men for å oppnå det må muren mellom børs og katedral rives, man må ha en kulturpolitikk som fremmer kreativ næring, og det må være et møtepunkt av ulik kompetanse.

IMG_0210.jpg
Professor Anne-Britt Gran er klar i budskapet med sine foiler

IMG_0214.jpgIMG_0215.jpg

IMG_0222.jpgDirektør Kristin Danielsen ved Norsk kulturråd, i samarbeid med direktør Anita Krohn Traaseth ved Innovasjon Norge, sier de nå er klare for å tenke stort og langsiktig. I tillegg påpeker de at virkemiddelapparatet skal ses på i en helhetlig sammenheng. Danielsen brukte forfatter Jo Nesbø som et eksempel på et tap av å ikke ha en infrastuktur som satser internasjonalt.

IMG_0223.jpg

Kulturrådet og Innovasjon Norge har tidligere hatt et samarbeid som ikke lyktes. Tiden vil nå vise om dagens ledelse vil klare å ro dette frem i riktig retning. Hvor Kulturrådets regionskontor skal plasseres er fortsatt uvitende, men Kulturminister Helleland oppsummerer dagens «regionsaudition» om at kontoret ikke skal styrke regionen. Det skal styrke landet så Norge kan hevde seg internasjonalt.

IMG_0190.jpg

Les mer om programmet her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s