Mesternes mesterstykke

12993415_10153989559558726_384658495433995600_n.jpg
Leyna Magbutay og Douwe Dekkers i Petite Mort. Foto: Jörg Wiesner

For første gang viser Nasjonalballetten Black & White serien i sin helhet. En mesteraften bestående av seks balletter. Tiåer etter tiår har Jirí Kylián  fornyet dansen og han har i flere år hatt et tett samarbeid med Nasjonalballetten. Et samarbeid som har gitt dem fremragende kritikker og en internasjonal suksess. Nationalballetten har blant annet  blitt invitert til Paris for å fremføre hans mesterverk. Kylián forteller at han må stole på kompaniet når han for første gang tillater andre enn Nederlands Dans Theatre til å fremføre Black & White– ballettene på en og samme kveld.

kylian-11-sweet-dreams_2016_foto-erik-berg.jpg
Melissa Hough i Sweet Dreams. Foto: Erik Berg

Falling Angels, Sarabande, No More Play, Sechs Tänze, Sweet Dreams og Petite Mort er seks unike verk. Scenen er kledd i sort hvitt. Når danserne beveger seg gir det en illusjon av å se på et historisk maleri. I en spennvidde fra å være mørk og sensuell, til lystig og humoristisk leverer danserne et mesterverk. Det er nasjonalballetten på sitt beste. Deres signatur. Kylián binner ballettene sammen til en helhet med barokken som en fellesnevner. Et hvert stykke har en abstrakt karakter og det er opp til den enkelte å fargelegge en historie.

kylian-10-falling-angels_2016_foto-erik-berg.jpg
Nasjonalballetten i Falling Angels. Foto: Erik Berg

Black and white åpner med balletten No More Play. Man kan tydelig se at dette er en eldre koreografi ved at bevegelsene fortsatt har en tydlig form og struktur. Stykket er tandert imotsetning til Petite Mort som har en kraftfull karakter. Allikevell balanserer Petite Mort mellom det å være sårbar og vakker med det lilla silkestoff som flagrer over scenen, til å være maskulin og kraftig i det seks menn trer frem på scenen i en voldsom sverdkamp. Andre akt deles inn i herrenes og damenes dans. Sarabande utføres av seks menn som beveger seg med en usikkerhet og aggresjon, mens Falling Angels er et verk for åtte kvinner som utføres med disiplin og frihet til heftige trommerytmer. Avslutningsvis leverer de Sweet  dreams hvor eplet er i sentrum med en symbolikk på lysten og fristelsen, som er i kontrast til Sechs Tänze som er et humoristisk maskeradeball utført til musikk av Mozart.

kylian-15-sechs-tanze_2016_foto-erik-berg.jpg
Alaxandra Santana og Aarne K. Ruutu i Sechs Tänze. Foto: Erik Berg

Mesteraften Kylián: Black & White vises på hovedscenen til Den Norske Opera & Ballett frem til 10. mai 2016.

Les også:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s